Sinterklaasgedicht: vijf rijmtips

Het is weer bijna Sinterklaas! De tijd van stiekem gesluip door het huis en het maken van creatieve surprises en verrassende sinterklaasgedichten. Vooral het schrijven van een gedicht levert nogal eens stress op.

Hoe maak je nu (snel en eenvoudig) een leuk en persoonlijk sinterklaasgedicht? Ik geef je een paar handige tips om het rijmen makkelijker te maken.

Tip #1 | Ga er NIET voor zitten

Schrijven kun je niet altijd afdwingen. Het helpt meestal niet als je een gedicht nú MOET schrijven. Het is dan wachten op de zogenaamde schrijversblok. Begin dus op tijd. Ga iets doen waarbij je niet veel hoeft na te denken (huishoudelijke klusjes, je auto wassen, in de tuin werken, sporten, etc.) en bedenk tijdens deze activiteit (een deel van) je sinterklaasgedicht.

Noteer ideeën
Zorg er wel voor dat je pen en papier bij de hand hebt, zodat je jouw geniale ingevingen direct kunt noteren. Of beter nog: zet alles in je digitale notitieblok op bijvoorbeeld je telefoon of tablet. Dan kun je gemakkelijk iets wijzigen en straks het gedicht direct printen of overschrijven.

Tip #2 | Stel een steekwoordenlijst op

Voordat je gaat schrijven noteer je eerst in steekwoorden wat je weet over de persoon voor wie je gaat rijmen. Studie, werk, hobby’s, sport, jouw relatie tot hem/haar of een leuke anekdote. Voeg aan je lijstje toe wat je gaat geven en hoe je aan dit cadeau bent gekomen. Door deze details in de tekst te verwerken, wordt jouw gedicht leuker en persoonlijker.

Zoektocht
Heb je geen idee wie de persoon op je getrokken lootje is? Maak dan een rijm over bijvoorbeeld de zoektocht naar het cadeau of de situatie waarin je dichtwerk voorgelezen gaat worden.

Tip #3 | Maak blokjes van twee zinnen

Vaak kom je wel tot een blokje van twee zinnen die op elkaar rijmen. Schrijf alle blokjes op en bekijk later hoe je deze logisch achter elkaar kunt zetten. Je kunt eindeloos met deze blokjes schuiven, wat het dichten veel eenvoudiger maakt.

Tip #4 | Speel met de woorden

Wanneer je precies opschrijft wat je wilt zeggen, dan is de kans groot dat het laatste woord niet rijmt op de zin die erbij hoort. Op websites voor rijmwoorden of sinterklaasgedichten hoop je snel een paar goede rijmwoorden of passende alinea’s te vinden, maar vaak raak je hiervan alleen nog maar verder van huis…

Synoniemen
Wat heel goed werkt is het gebruiken van een synoniem (een ander woord met dezelfde betekenis). Op die manier zeg je eigenlijk hetzelfde, maar doordat het woord op een andere klank eindigt, heb je vaak wél de keuze uit geschikte rijmwoorden.

Woordvolgorde
Een andere truc is het veranderen van de woordvolgorde in de zinnen, waardoor deze op andere woorden eindigen. Zo kun je makkelijke(re) rijmwoorden op het einde zetten en de twee zinnen alsnog mooi op elkaar laten rijmen.

Tip #5 | Gebruik je eigen taal

Een sinterklaasgedicht wordt meestal hardop voorgelezen. Doe dit daarom ook met de zinnen die je bedenkt en gebruik hierbij je eigen spreektaal of dialect. Je kíjkt nu niet naar de uitgeschreven woorden, maar je lúistert naar hoe ze klinken. Zo creëer je onverwachte rijmwoorden en dit geeft jouw gedicht een persoonlijk en humoristisch tintje.

Zelf aan de slag

Een gedicht hoeft niet lang te zijn. Soms zijn gedichten van een regel of vier al ijzersterk. Voeg er dan vooral niets meer aan toe! Maar heb je veel te vertellen, dan kun je nu aan de slag.

Veel succes en vooral ook heel veel rijmplezier!

Rijmende hulp

Kun je toch nog wel wat hulp gebruiken bij het dichten?
Ik help je graag!

Neem contact op